info@shahidtravel.com.my
>> Laman Web Rasmi Shahid Travel & Tours

Tips Menaiki Penerbangan Bagi Wanita Hamil

Setiap wanita hamil yang ingin menaiki pesawat, harus mendapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu kerana keadaan setiap wanita hamil adalah berbeza-beza mengikut individu. Namun begitu secara amnya, waktu yang masih sesuai untuk wanita hamil menaiki penerbangan adalah semasa trimester kedua (18-24 minggu) kerana waktu ini risiko melahirkan bayi pra-matang adalah lebih rendah. Sekiranya kehamilan sudah mencapai 36 minggu atau lebih, wanita hamil tidak digalakkan untuk menaiki penerbangan. Sungguhpun begitu ia tertakluk kepada polisi sesebuah syarikat penerbangan sama ada membenarkan atau tidak wanita hamil untuk menaiki pesawat mereka. Surat keizinan daripada doktor diperlukan sebelum anda dibenarkan menaiki penerbangan. Seelok-eloknya dapatkan perlindungan insuran sebelum penerbangan.

“Bagi wanita hamil,¬†berjumpalah dengan doktor anda untuk mendapatkan khidmat nasihat sebelum penerbangan.”

Berikut beberapa tips untuk ibu mengandung menaiki penerbangan:

 1. KESELESAAN
  Pakailah pakaian yang memberi keselesaan kepada anda. Contohnya pakaian yang longgar dan diperbuat daripada kapas, kasut atau sandal yang rata dan stoking kaki untuk mengurangkan risiko kekejangan kaki. Semasa berada di dalam penerbangan, pilihlah posisi duduk yang relaks & selesa, tempat duduk di bahagian lorong (aisle) dan berhampiran dengan tandas.
 1. MAKANAN & MINUMAN
  Sebelum menaiki pesawat, pastikan sekurang-kurangnya anda sudah makan sedikit makanan sebagai alas perut. Bagi ibu mengandung, kebiasaannya waktu lapar tidak menentu. Oleh itu bawalah makanan ringan yang berkhasiat dan tidak memudaratkan kandungan. Minum lebih banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Hindari juga minuman berkafein untuk mencegah dehidrasi.
 1. PERGERAKAN
  Usahakan untuk melakukan pergerakan bangun dan berjalan setiap setengah jam untuk meregangkan otot-otot dan mengelakkan pembuluh darah dari tersumbat. Lakukan sedikit senaman kaki setiap 15 minit untuk mengelakkan kekejangan.
 1. UBAT-UBATAN
  Bagi wanita hamil, sering terjadi rasa mual atau pening-pening. Dengan kadar tekanan udara yang rendah, kemungkinan anda akan mengalami rasa nyeri di telinga, hidung dan tekak. Rasa tidak selesa tersebut boleh dicegah dengan mengunyah sesuatu atau menyapu balm/ minyak angin. Bawalah ubat-ubatan yang bersesuaian dengan anda semasa dalam penerbangan.
About the Author

Leave a Reply

*