info@shahidtravel.com.my
>> Laman Web Rasmi Shahid Travel & Tours

Pelancongan Kesihatan di Malaysia

Pelancongan kesihatan kini semakin mendapat tempat dan berkembang di Asia dan di Malaysia khususnya. Menyedari hakikat itu, Majlis Pengembaraan Penjagaan Kesihatan Malaysia (MHTC) mengambil tanggungjawab dalam aspek pembangunan dan promosi pelancongan kesihatan di negara ini.

Kelembapan ekonomi tidak menjejaskan kehadiran pelancong kesihatan di negara ini, sebaliknya terus berkembang. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam, berkata berdasarkan laporan (MHTC), kira-kira 800,000 pelancong menerima rawatan kesihatan di negara ini pada tahun 2014 dengan pulangan pendapatan sekitar RM777 juta.

“Malaysia dinamakan sebagai negara terbaik di dunia dalam bidang kesihatan berdasarkan International Living Asia 2015, Indeks Persaraan Global.”

APA ITU PELANCONGAN KESIHATAN?

Menurut Kamus Dewan, pelancongan kesihatan bertujuan untuk menarik pelancong berkunjung ke Malaysia atas sebab perawatan dan perubatan di samping melancong. Pelancongan Kesihatan atau Pelancongan Perubatan (Medical Tourism) adalah salah satu daripada industri yang pantas membangun pada ketika ini. Kebanyakan negara menawarkan kemudahan dan perkhidmatan perubatan yang terbaik kepada pengguna mereka.

Kepakaran perubatan di Malaysia adalah antara yang terbaik di dunia dan kebanyakan hospital persendirian di negara ini mempunyai kualiti yang diiktiraf di peringkat antarabangsa. Ini termasuk standard MS ISO9002 dan pengiktirafan Kualiti Kesihatan dari Persatuan Perubatan Malaysia (MSQH). Kesemua pusat perubatan di sini perlu mendapat kelulusan dan lesen dari Kementerian Kesihatan. Dengan berkembangnya reputasi Malaysia sebagai destinasi pilihan untuk penjagaan kesihatan dan rawatan perubatan, semakin ramai pelawat tiba dari serata dunia mencari penawar untuk pelbagai masalah kesihatan. Antaranya termasuk perkhidmatan perubatan kritikal serta rawatan kosmetik dan pemulihan.

AKTIVITI-AKTIVITI PELANCONGAN KESIHATAN

  • Perkhidmatan perubatan kritikal (contoh: penyakit berkaitan kardiovaskular – penyakit jantung).
  • Rawatan kosmetik dan pemulihan (contoh: rawatan muka dan pelangsingan badan).

 

KELEBIHAN-KELEBIHANNYA

  • Caj perubatan dan kos penginapan hospital di Malaysia amat kompetitif berbanding negara maju yang lain dan tahap kepakaran yang ada merupakan antara yang tertinggi di dunia.
  • Kebanyakan hospital di Malaysia menawarkan pelbagai jenis pilihan penginapan dari yang selesa hingga yang mewah, termasuk bilik persendirian dan bilik serangkai.
  • Perkara yang paling menarik bagi pelawat yang menerima rawatan perubatan di Malaysia ialah tempoh rehat dan penyembuhan yang dihabiskan di tempat rawatan.  Pesakit berpeluang bersiar-siar dan menikmati aktiviti pelancongan sambil mereka menunggu tempoh untuk sembuh.

Semua pihak termasuklah agensi kerajaan, agensi swasta, pusat-pusat kesihatan, spa dan pembekal produk kesihatan perlu bekerjasama untuk penambahbaikkan kualiti perkhidmatan dalam memajukan industri pelancongan kesihatan ini. Tidak mustahil industri pelancongan kesihatan akan menjadi sumber pendapatan utama negara di masa akan datang.

 

Rujukan:

  • Berita Harian (22 Januari 2016)
  • Utusan Online (10 April 2015)
  • https://www.scribd.com/doc/27237111/pelancongankesihatan
About the Author

Leave a Reply

*